Etapa judeţeană la Concursul Revistelor Şcolare şi „Tinere condeie” la CNET


RevisteColegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”(CNET) din Târgu-Jiu va găzdui sâmbătă, 10 mai, etapa judeţeană a Concursului Revistelor Şcolare. Termenul limită de depunere a revistelor la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj este 9 mai. Tot sâmbătă, la acelaşi colegiu, se va desfăşura şi etapa judeţeană a concursului „Tinere Condeie”. Judeţul Gorj poate trimite până la 10 reviste de liceu şi gimnaziu pentru etapa naţională. În fiecare an, Gorjul s-a întors cu premii de la etapa naţională.

Concursul Revistelor Şcolare este organizat anual de Direcţia Generală a Învăţământului Preuniversitar din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu inspectoratele şcolare şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, şi se desfăşoară în trei etape: locală/sector, judeţeană/municipală şi naţională. În Gorj, etapa judeţeană a competiţiei se va desfăşura în data de 10 mai, începând cu ora 10:00, la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Inspectorii şcolari cu activitate educativă vor trimite revistele selecţionate în urma desfăşurării etapei judeţene (maxim 10 titluri), însoţite de un tabel explicativ, avizat de inspectorul şcolar general, până cel târziu la 20 mai la Palatul Naţional al Copiilor, pentru faza naţională. Între 22 – 29 mai se va constitui juriul naţional al Concursului Revistelor Şcolare.

Juriul va analiza şi selecţiona revistele, în perioada 29 mai – 12 iunie, stabilind un număr de 80 reviste laureate (40 ale şcolilor generale, 40 ale liceelor din toată ţara). O parte dintre acestea, în funcţie de bugetul alocat şi de punctajul obţinut, vor avea reprezentanţi la faza finală a concursului. Principalele obiective ale acestei competiţii sunt: cunoaşterea şi popularizarea la nivel naţional a revistelor concepute şi conduse de elevi; evaluarea şi verificarea experienţei în domeniul publicisticii şcolare; polarizarea unui număr cât mai mare şi cât mai variat de talente în jurul revistei şcolii; formarea la elevi a conştiinţei; cultivarea respectului pentru cuvântul scris, pentru exprimarea corectă şi expresivă în limba română; educarea tinerilor în spiritul respectului pentru adevăr, pentru reflectarea obiectivă a realităţii, prin aplicarea principiilor deontologice ale profesiei de jurnalist; sporirea nivelului de însuşire a tehnicilor clasice şi moderne de redactare, tehnoredactare, documentare, investigare, multiplicare, difuzare a unei publicaţii şcolare.

Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” va găzdui şi etapa judeţeană a concursului „Tinere Condeie”, concurs ce se adresează tuturor elevilor iubitori de literatură din clasele VII – XII. Concursul are patru secţiuni: poezie, proză, dramaturgie şi eseistică. Potrivit regulamentului competiţiei, la etapa naţională participă elevii calificaţi în urma etapei judeţene, precum şi elevii cu activitate publicistică remarcabilă. Juriul naţional va analiza, selecţiona, evalua şi premia lucrările, până la sfârşitul lunii mai. Vor fi desemnaţi 80 de laureaţi în fiecare an (25 din şcolile gimnaziale şi 55 din licee). Din cei 80 de laureaţi, va fi selectat un număr de 40 – 50 de elevi care vor participa la tabăra de vară „Tinere Condeie”, organizată în fiecare an de Ministerul Educaţiei, în perioada vacanţei de vară a elevilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.