Mihnea Costoiu vine cu vești bune pentru studenți


CostoiuLa jumătatea săptămânii viitoare începe un nou an universitar, prilej pentru studenți de a avea consultări cu ministrul delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. Sunt șanse ca doleanțele studenților să se împlinească.

 

Astfel, respectarea dreptului studenţilor la reducerea de 50% la transportul în comun în toate centrele universitare din ţară şi creşterea burselor sociale au fost principalele temele discutate de reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR, remis joi Agerpress, alte teme dezbătute au fost adoptarea unei metodologii naţionale care să facă eficiente centrele de consiliere şi orientare în carieră din universităţi, adoptarea unui mecanism care să nu permită universităţilor abuzuri privind recunoaşterea studiilor postliceale ca studii universitare sau participarea studenţilor în procesul de alegere a conducerii universităţilor.

În urma unei analize a ANOSR, care urmează să fie lansată în următoarele zile, studenţii au semnalat faptul că există centre universitare unde, din cauza subvenţiei mici de la stat pentru transport, studenţii nu mai primesc reducerea lunară de 50% la abonamentele de călătorie. Cea mai mare problemă sesizată a fost la Iaşi, unde studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” primesc reducerea doar o dată la câteva luni, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie s-a ajuns la situaţia în care reducerea se acordă doar studenţilor cu medii mari. Ministrul a declarat că o creştere a subvenţiei de transport se află printre priorităţile sale legate de Legea Bugetului pe 2015 şi va solicita o suplinire a subvenţiei chiar la următoarea rectificare bugetară din acest an”, se arată în comunicatul de presă al ANOSR.

Studenţii au atras, de asemenea, atenţia asupra valorii mici a burselor sociale din universităţi, care sunt în medie de 230 de lei pe lună, „în ciuda prevederilor legale care specifică faptul că aceste burse ar trebui să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă calculate de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior la 575 de lei”.

„Referitor la acest subiect, Ministerul şi-a asumat depunerea de eforturi pentru găsirea unui mecanism de creştere a acestor burse, eforturi care ar trebui să se concretizeze până la finalul lunii octombrie”, mai susţine sursa citată.

Un aspect care, potrivit comunicatul ANOSR, a rămas „fără vreun consens între studenţi şi Minister” a fost legat de introducerea unui mecanism care să controleze modul în care studiile postliceale sunt recunoscute de universităţi pentru elevii postlicealelor care ulterior iau examenul de bacalaureat. ANOSR a propus în acest sens demararea de proceduri pentru realizarea unui mecanism prin care să se reglementeze modul de corelare a creditelor ECVET (obţinute la postliceale) cu cele ECTS (obţinute la studiile universitare), pentru a evita situaţiile în care universităţile vor face abuzuri în ceea ce priveşte recunoaşterea, dat fiind faptul că decizia recunoaşterii studiilor stă în mâinile senatelor universitare.

„Ministerul nu a răspuns pozitiv acestei cereri, considerând că instrumentele legale actuale sunt suficiente pentru a identifica şi controla aceste abuzuri, în ciuda faptului că studenţii şi-au arătat îngrijorarea faţă de responsabilitatea cu care unele universităţi vor trata acest proces de recunoaştere. De asemenea, ministrul a promis că bugetul alocat educaţiei va fi mai mare în anul 2015, în acord cu discuţiile anterioare purtate între studenţi şi Minister în urma protestului studenţilor din toamnă trecută, asumându-şi totodată că metodologia de finanţare a universităţilor, propusă de CNFIS încă din prima parte a anului, va fi adoptată până la finele lunii octombrie. Ministrul şi-a reafirmat susţinerea şi demararea de eforturi pentru revenirea participării studenţilor la alegerea rectorului în procent de 25% şi a informat studenţii despre intenţia de a introduce o linie de finanţare pentru a sprijini activităţile organizaţiilor studenţeşti”, se mai arată în comunicatul de presă de joi al ANOSR.

În acelaşi text, preşedintele ANOSR, Cristi Popescu, atrage atenţia asupra importanţei „ascultării” de către Ministerul Educaţiei a vocii studenţilor. „Ne dorim ca în anul universitar care urmează să înceapă să vedem eforturi din partea Ministerului pentru rezolvarea problemelor pe care le semnalăm şi sperăm că promisiunile făcute de domnul ministru să fie respectate în termenele asumate. În caz contrar, cel mai probabil vom avea din nou o toamnă în care vom apela la toate mecanismele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne face cererile auzite”, subliniază liderul ANOSR, în acelaşi comunicat de joi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.