Un liceean bate la porţile poeziei


10592716_731882800218610_1024957329732352160_n
Joi, 25 septembrie 2014, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Fundația și Cenaclul „Columna”, Asociația Culturală „Semn”, Revistele Portal „Măiastra” și „Studium”, Asociația Școala Gorjeană și Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, a găzduit lansarea de carte a tânărului poet Andrei Vîlceanu, „Tăceri clandestine”.

Elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, Andrei Vîlceanu este un tânăr pasionat de literatură, de curând debutând editorial cu volumul de versuri „Tăceri clandestine”. I-a fost alături profesorul său Andrei Popete-Pătrașcu, cel care ne mărturisea în timpul evenimentului literar că: „A fi poet, nu mai înseamnă astăzi să porți sub cămașă aripi îngerești, dar încă înseamnă… să poți trăi precum o torță vie și să împarți din lumina ta, tuturor celor care au ochi să vadă, urechi să audă și mai ales inima cu care să simtă. Așa este și cu Andrei Vîlceanu, cel care a consimțit să împartă cu alții bucuria scrisului, a tăcerii clandestine, plină însă de înțelesuri, așa cum se intitulează chiar volumul său de debut.”

Salonul „Gheorghe Magheru” din cadrul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu s-a dovedit neîncăpător pentru un eveniment cultural la care au luat parte prieteni și colegi ai tânărului autor, profesori, scriitori și oameni de cultură gorjeni. Au vorbit despre Andrei Vîlceanu și poeziile sale, prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, prof. Adela Nișulescu, poetele Eli Gâlcescu și Dana Brașoavă.
Nu a fost însă doar o seară de literatură, căci alături de poezie, și-au dat întâlnire și muzica și fotografia, Andrei Vîlceanu, avându-i alături pe prietenii săi Teodora Dobre, cea care a încântat audiența interpretând la pian piese muzicale foarte apreciate de invitați și Cătălin Văcăroiu, un tânăr pasionat de fotografie, cel care a pregătit o avanpremieră la expoziția de fotografie „One moment +”, ambii elevi la același liceu târgujian.
La finalul evenimentului cultural, găzduit de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, prof. Andrei Popete-Pătrașcu a înmânat tânărului poet o Diplomă din partea Asociației „Școala Gorjeană”, în semn de apreciere pentru debutul editorial.
Pentru Andrei Vîlceanu „poezia a devenit un refugiu, o voce care răsună peste gânduri și le așează în ordine, reprezentând cheia spre cunoașterea de sine. Poezia mă ajută să descopăr, cine sunt eu cu adevărat. Astfel, emoțiile prind glas și nasc Tăceri clandestine, una dintre cele mai importante realizări de până acum. Dedic acest volum, părinților mei, dar și memoriei bunicului, Gheorghe Crăciun”, ne-a declarat tânărul poet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.