169 de elevi gorjeni au abandonat școala în anul școlar trecut


inspectoratul-scolar-judetean-gorjÎn anul şcolar 2013-2014, la nivel Gorjului, au fost înregistrate 169 de cazuri de abandon şcolar, 57 fiind din mediul urban şi 112 din cel rural. În ceea ce priveşte nivelul educaţional al celor care au părăsit sistemul de învăţământ, 18 elevi au fost din ciclul primar, 53 din cel gimnazial şi 98 din cel liceal.

Fenomenul de abandon şcolar la nivelul judeţului Gorj a fost în scădere în anul 2013-2014 comparativ cu situaţia înregistrată în anul şcolar 2012-2013, în perioada menţionată renunţând la şcoală aproximativ 170 de elevi atât din mediul urban, cât şi din cel rural, a declarat  inspectorul școlar general adjunct al ISJ Gorj, Petre Nanu. 

Potrivit sursei citate, în anul şcolar 2013-2014, la nivel judeţean, au fost înregistrate 169 de cazuri de abandon şcolar, 57 fiind din mediul urban şi 112 din cel rural. În ceea ce priveşte nivelul educaţional al celor care au părăsit sistemul de învăţământ, 18 elevi au fost din ciclul primar, 53 din cel gimnazial şi 98 din cel liceal.

„Cauzele care au condus la abandonul şcolar, conform evidenţelor noastre, au fost repetenţia în 51 de cazuri, plecarea în străinătate a părinţilor în alte 32 de cazuri, lipsa de implicare a familiei a contat în alte 22 de cazuri, motivaţia scăzută pentru activitatea şcolară în 16 cazuri, iar în alte 15 cazuri, elevii au decis să renunţe la şcoală pentru a se căsători. În anul şcolar 2013-2014 abandonul şcolar la învăţământul primar şi gimnazial este prezent mai ales în unităţile şcolare din mediul rural şi unităţile de învăţământ care şcolarizează elevi de etnie romă”, a declarat Petre Nanu. Acesta  a mai afirmat că, pentru scăderea fenomenului de absenteism şi abandon şcolar, reprezentanţii ISJ Gorj au întocmit un plan de măsuri care va fi aplicat în toate unităţile şcolare din judeţ.

Printre măsurile şi obiectivele care trebuie îndeplinite se numără creşterea gradului de cuprindere a copiilor şi tinerilor în toate nivelurile de învăţământ, creşterea nivelului de conştientizare în rândul elevilor cu privire la riscurile la care aceştia se expun prin refuzul de a frecventa cursurile educativ-formative, identificarea tipurilor de absenteism practicate de către elevi şi luarea de măsuri adecvate de către factorii responsabili pe linie educativ-formativă din fiecare instituţie şcolară de pe raza judeţului, în funcţie de aceste tipuri de absenteism, prin personalizări, dar şi monitorizarea prin măsuri stricte a abandonului şi a absenteismului şcolar, monitorizarea frecvenţei la ore a elevilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.