Reuniune în Proiectul Grundtvig A new ENTRAans cu participarea reprezentanților Fundației ”Gheorghe Magheru”


 

 

Toledo 2În perioada 14-21 apriie 2015 un grup de trei profesori de la Fundația Cultural Științifică „Gheorghe Magheru” din cadrul Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” au participat la reuniunea de proiect  din Toledo, Spania, alături de organizații din Germania, Turcia, Ungaria și Spania, în cadrul proiectului Grundtvig  A new ENTRans.

 

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Camerei de Comerț Toledo, Primăria și Consiliul Local Toledo, precum și în locațiile în care își desfășoară  activitatea partenerul  Llere.Aici s-au analizat exemple de bune practici privind promovarea inserției sociale, în special în rândul persoanelor provenite din grupuri dezavantajate, prevenirea abandonului scolar și creșterea gradului de reușita al tinerilor în special.

Un interes deosebit a a ridicat modul in care scolile coopereaza cu echipe de voluntari din părinți în derularea unor activitati de tip after school în cadrul unor comunitati cu probleme sociale și economice deosebite. Astfel, echipele de voluntari alcătuite din tineri din diferite tari europene (Croatia, Cehia si Slovacia), dar si din țara gazdă asigură zi de zi derularea unor programe educative pentru elevii din zonele cu comunității expuse riscului de excluziune socială.

Întâlnirea de la Camera de Comerț Toledo, cu domnul director Enrique Bermudez a avut ca scop prezentarea programelor derulate de aceasta institutie. Astfel, cursurile de formare profesională oferite de aceasta sunt in totalitate gratuite fiind finanțate din fonduri europene și din  cele oferite de autoritatile locale. De asemenea, instituția oferă suport logistic în intocmirea documentatiei pentru înregistrarea unei noi firme. O altă facilitate o reprezinta oferirea de cursuri de antreprenoriat, contabilitate, marketing etc, pentru  tinerii antreprenori. De asemene, în baza unui proiect  UE, oferă spatiu gratuit, in cadrul unui HUB de business  pe durata maxima de trei ani pentru tinerii antreprenori. Acestea sunt doar o parte din informațiile oferite de profesorul Marius Buzera, participant la proiect.

În cadrul dezbaterilor avute la primaria Toledo cu doamna Ana Saavedra, s-a luat contact cu Planul  Local de promovare a Inserției Sociale. Astfel, o mare parte din activitatile cu caracter social ale institutiei sunt derulate prin intermediul unor ONG-uri, bugetul din acest an fiind de aproximativ 300.000 Euro. Alte exemple de bune practici au fost furnizate de doamna Gema Matalanos coordonator al servicilor sociale și educationale din cadrul Consiliului Local Toledo.

Zilele urmatoare, sub coordonarea doamnei Monica Gomez  vor fi dedicate unor brosuri in mai multe limbi, destinate sa ajute comunitatile in identificarea de solutii in combaterea abandonului școlar și a cresterii gradului de insertie sociala, in special prin promovarea antreprenoriatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.