Uniforma elevilor, ultima preocupare a parlamentarilor


Inceput

Elevii din învăţământul  preuniversitar de stat şi privat ar putea fi obligaţi să poarte uniforme, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de deputaţi PSD care spun că vor evitarea situaţiilor „în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor”. Proiectul vine pe o anumită nostalgie a părinţilor faţă de perioada când erau ei elevi şi exploatează şi situaţia materială proastă a sute de mii de elevi.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Potrivit iniţiativei, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme, stipulează proiectul.

În expunerea de motive, iniţiatorii argumentează că implementare acestei măsuri conduce la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, la impunerea „unei anumite discipline, respect şi bun gust”, la evitarea ”discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite”, la promovarea egalităţii de şanse şi la „menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală”.

Un alt „beneficiu” invocat de parlamentari este „aspectul uniform al clasei prin faptul că elevii poartă acelaşi model şi culoare indiferent de sex”. „În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi prin situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci”, mai afirmă iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul a fost înaintat conducerii Camerei Deputaţilor de deputatul PSD de Argeş Cătălin Marian Rădulescu, fiind semnat de alţi 13 aleşi. Senatul este prima cameră sesizată.

Uniforma, un „rău” necesar?

 

Parlamentarii vor să îi oblige pe elevi să poarte semnul distinctiv al şcolii la care învaţă. Iniţiatorii scriu că ar putea fi vorba despre uniformă sau măcar o eşarfă. Se lasă la latitudinea Consiliului de Administraţie al şcolii cum va arăta uniforma. Nu discutăm despre uniforme obligatorii în toată ţara, ci despre o uniformă pesonalizată, a fiecărei şcoli. E un lucru pozitiv, fiecare elev ar trebui să fie mândru de apartenenţa la şcoala la care învaţă. Universităţi celebre din lume au propriile uniforme, astfel încât elevii să fie responsabili şi mândri de apartenenţa la şcoala respectivă. Dacă nu eşti mândru de liceul la care eşti, poţi să te îmbraci în jeans rupţi”, explică deputatul Marius Nicoară, unul dintre iniţiatorii legii.

Primii care se opun sunt chiar elevii. Consiliul Elevilor ameninţă cu plângeri la Avocatul Poporului în cazul în care proiectul de lege este adoptat. Ei cer ca, fără acordul elevilor, nimeni să nu fie obligat să poarte uniformă. Părinţii fac front comun cu profesorii şi spun că iniţiativa e binevenită, pentru că elimină diferenţele dintre copii la şcoală. Iar costurile unei uniforme sunt mai mici decât ale ţinutelor de fiecare zi de la cursuri. „Părinţii ar trebui să contribuie cu ceva la cumpărarea uniformei, restul banilor ar trebui să vină de la şcoală, prin primărie. Consiile Locale ar trebui să sprijine realizarea acestor uniforme”, explică acelaşi iniţiator.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.