După creșterea salariilor din Educație, Guvernul majorează costul standard per elev


EleviGuvernul a aprobat, în decembrie 2015, o hotărâre privind normele metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale. Potrivit actului normativ, costul standard per elev, în învățământul din mediul urban, pentru anul 2016, crește de la 2.520 la 3.043 de lei, iar în mediul rural, de la 2.898 la 3.499 de lei.

Finanțarea de bază asigurată de la bugetul de stat pentru învățământul preuniversitar va fi majorată, în 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul în curs. Astfel, costul standard per elev, în învățământul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creşte de la 2520 la 3043 de lei, iar în mediul rural, de la 2898 la 3499 de lei. Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/preşcolar.
Costul standard reprezintă cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora. Prin aceeaşi hotărâre este majorat şi costul standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuieli prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii”, de la 312 lei în 2015, la 321 de lei. Actul normativ stabileşte şi coeficienţii de diferenţiere pentru costurile standard per elev/preşcolar şi coeficienţii de corecţie pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani. Finanţarea de bază a unei unităţi şcolare rezultă prin multiplicarea costului standard per elev/preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii şcolare şi cu numărul de elevi şi se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului. Conform Legii Educaţiei Naţionale, finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar se face după principiul “resursa financiară urmează elevul”, în baza căruia alocaţia bugetară aferentă unui elev sau unui preşcolar se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă. În anul şcolar 2015-2016, în învăţământul preuniversitar de stat sunt înscrişi peste 3.000.000 de elevi.

Potrivit specialiștilor în Educație, această mărire este total insuficientă și de aceea sunt probleme în a a doua parte a anului școlar cu asigurarea salariilor cadrelor didactice. Sindicatele din Educație au cerut înlăturarea acestui criteriu în finanțarea școlilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.