Cadrele didactice ar putea avea pensii speciale


DSC00013În dorinţa de a obţine voturi şi de a-şi consolida privilegiile proprii votate în ultima perioadă, unii parlamentari au venit cu ideea pensiilor speciale şi pentru profesori. Discuţia nu pare prea serioasă chiar dacă proiectul a fost pus în dezbatere publică pe siteul Camerei Deputaţilor. Acordarea pensiilor speciale profesorilor ar asigura „recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale”.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de pensii speciale, precum parlamentarii. La împlinirea vârstei legale de pensionare, cadrele didactice cu o vechime de 30 de ani în învatamant ar putea primi o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute obţinute in ultimul an, potrivit unui proiect legislativ.

Proiectul legislativ care prevede introducerea pensiilor speciale pentru profesorii din invatamantul preuniversitar a fost depus la Parlament de un grupt de deputati si senatori  pe 21 decembrie.

„Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant beneficiază, la împlinirea vârstei legale de
pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii”, potrivit proiectului legislativ.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, profesorii merita pensii speciale deoarece lucreaza in conditii de stres si sunt supusi uzurii psihice si fizice, munca lor fiind la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

„Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii care au înaintat demersul legislativ precizează că acordarea pensiilor speciale profesorilor ar asigura „recunoaşterea statutului cadrelor didactice in societate, precum si echitate in raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii in conditii speciale”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.