Mii de preşcolari din Gorj ar putea beneficia de Programul “Fiecare copil la grădiniţă”


 

Gradi

 

Prefectura Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Asociația OvidiuRo au derulat miercuri, 27 ianuarie 2016, la Targu-Jiu, sesiunile  județene de informare a primarilor și respectiv a directorilor de şcoli şi grădinițe, asupra modului de implementare a programului național ,,Fiecare Copil la Grădiniță”. Acest program încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social în valoare de 50 de lei lunar. Nadia Gavrilă, directorul de program al Asociaţiei OvidiuRo, susţine că stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Pentru Gorj se estimează între 2-3000 de preşcolari care ar putea beneficia de acest ajutor.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, adoptate în 26 ianuarie 2016  de Guvern, tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, adică de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

În document se  precizează că prezența regulată a copiilor la grădiniță este o condiție obligatorie pentru acordarea tichetului de 50 lei.

Documentul mai stabilește că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm potrivit căruia maximum trei învoiri și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță dintr-o lună. Evidența prezenței copiilor la grădiniță este ținută de educatori și este monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național, gestionat de Ministerul Educației.

Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza dosarului social. Stimulentul este acordat pentru perioada septembrie — iunie, în baza unei cereri și a declarației pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal de copil, cu ajutorul asistentului social din primărie, acolo unde este cazul.

Se precizează că persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arată că se încadrează sub pragul de venit, nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat. De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.

Înscrierea în Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Stimulentele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori, banii necesari pentru plata acestora asigurându-se de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugată.

La  acest moment, se află în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern care va prevede repartizarea pe județe a sumelor necesare finanțării programului în anul 2016, în funcție de numărul de copii înscriși.

Legea nr. 248 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în data de 2 noiembrie 2015, în Monitorul Oficial. Actul normativ are ca scop extinderea, la nivel național, a Programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniță”. Din luna iulie 2010, data lansării lui de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației, programul a făcut ca 4.000 copii din peste 43 comunități rurale și urbane mici să beneficieze de educație preșcolară. 98% din aceștia s-au înscris ulterior la școala, 65% continuând să aibă o prezență bună și foarte bună.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.