Manifestare de amploare la Universitatea ”Constantin Brâncuși” dedicată crizei din Educație


 

UCB 3 Ucb 2 UCB 1În organizarea Senatului Universității «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, vineri, 11 martie 2016 s-a desfășurat Conferința «Educația și criza de identitate», cu participarea unor universitari de prestigiu și a unor specialiști din învățământul nonuniversitar, personalități reprezentative din viața academică, din viața școlii, din presă, oameni care de timp îndelungat, nu doar că au trudit în domeniul educației, ci, au venit și cu soluții de bază.

Printre cei aflați la Târgu-Jiu s-a regăsit și Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, cel care puncta cu acest prilej:  “Toată lumea pare de acord cu ideea că învățământul românesc este în criză. De aceea, ministrul Curaj, iar aici facem abstracție de nume, a adunat o echipă de «specialiști», care, cu excepția domnului Solomon Marcus, membru al Academiei Române, eminent matematician, pe ceilalți nu-i cunosc, dar au început să «reformeze» disciplinele de studiu, având în vedere tocmai limba română, istoria și limba latină, pe ultima chiar eliminând-o, dar ceea ce m-a frapat este faptul că printre ei, adică printre acești «specialiști» nu este niciun umanist! Acum, pot spune că am venit la Târgu-Jiu pentru că mă simt jumătate oltean, după mamă, iar la olteni e ca la evrei, mama contează! Pot spune că stau bine cu principiile de bază a legii învățământului, iar legea aflată acum în vigoare ne spune că școala trebuie să educe dragostea și devotamentul pentru valorile învățământului, pentru marile personalități ale istoriei și ale culturii române. E o frază frumoasă, pentru că mi-am pus o întrebare care m-a «blocat», pur și simplu: cum să educ eu interesul sau plăcerea tinerilor pentru școală, dacă nu le cunosc viața lor? Nu cumva, școala trebuie să înceapă cu preocuparea de a-i învăța pe tineri, cum trebuie să învețe?”Ziaristul  Sabin Gherman a continuat seria expunerilor metaforice prin titlul: «Cum am ajuns în clasa a III-a la 47 de ani», îndemnându-ne să evităm disjuncția între «universități mici» și «universități mari», să nu fim “doar simple rezervoare de conștiințe”, ci, persoane active și profund implicate în decizia care privește actul educațional!

!În  «Noua matrice existenţială şi criza de identitate a educaţiei», prof. univ. dr. Adrian Gorun a precizat că: “Educaţia trebuie să răspundă provocărilor privitoare la scăderea razei de încredere pozitive a capitalului social, reconstruindu-şi identitatea. Prin aceasta, ea trebuie să răspundă, deopotrivă, informativului şi formativului prin alegerea valorilor protejate prin norme de cooperare întemeiate în toleranţă, cinste, reciprocitate vs. norme ce promovează intoleranţă, corupţie, individualism exacerbat etc, care sunt circumscrise relativismului cultural”. (…( “Noua matrice existenţială stă sub semnul mistificării informaţiei, viaţa însăşi fiind de neconceput în absenţa informaţiei, noua matrice existenţială reprezintă un cadru preconstituit în care indivizii convieţuiesc în baza unor norme şi reguli la care se adaptează din mers, iar făcând apel la resorturi ce ţin de natura umană (aspiraţia la libertatea neîngrădită) prin reproducerea pe scară largă a îndemnului «fără limite», chiar poate crea iluzia unui mod de viaţă absolut liber!: (…)Noua matrice existenţială face din informaţie scopul şi suportul unic al existenţei însăşi, iar locul unor scopuri şi suporturi existenţiale plurale este luat de un scop şi un suport unic, societăţile din era informaţiei fiind organizate şi funcţionând invariabil informaţional”, ceea ce înseamnă că fiind înţeleasă ca formare a personalităţii individuale, prin transmitere culturală şi integrare socială, educaţia reprezintă un proces complex, la care coparticipă mai mulţi actori, mai ales că educaţia are ca rol esenţial compatibilizarea valorilor individuale cu valorile sociale, în condiţiile în care, natura umană – aceeaşi pentru toţi indivizii – se exprimă prin potenţiale individuale diferite”, a precizat moderatorul conferinței de la Târgu-Jiu.
Printre cei care au adus idei noi și interesante la această conferință reținem: Toader Nicoară(UBB)-”Condiția istoriei în învățământul preuniversitar din România”, Elena Roată(CNTV)-”Probleme controversate ale învățământului gimnazial și liceal din România”, Dorel Chirițescu(UCB)-”Șocul involutiv al calității învățământului românesc” ș.a.

Reclame

2 gânduri despre “Manifestare de amploare la Universitatea ”Constantin Brâncuși” dedicată crizei din Educație

  1. Este lăudabilă inițiativa analizei unui astfel de fenomen social dar – pentru mai multă obiectivitate -ar fi fost utilă și opinia ”beneficiarului” de educație, respectiv, societatea civilă considerând că actul complex și complet al educației implică : cultul pentru valorile trecutului, responsabilitate pentru asumarea abilităților teoretice și practice ale prezentului, grija pentru viitorul națiunii în contextul european. Doar o sinteză a celor trei perspective ar putea elucida ( și nu eluda) o conduită corectă a formatorilor în Educație. Unilateralismul poate crea fantasme involutive prin omiterea disciplinelor ”Istorie” , ”Limba română”, ”Limba latină” … Chiar dacă ”nu suntem urmașii Romei” nu putem ignora rolul civilizației romane în formarea poporului român, fapt pentru care cultura și civilizația romană ar trebui asumate de generațiile următoare. Ar fi bine ca Guvernul României să-și asume concluziile unor astfel de manifestări din toată țara și să promoveze legi care să contribuie la creșterea poporului român și a românismului european promovându-ne cultura și nu substituind-o.

    • La Universitatea Constantin Brancusi sunt desfasurate foarte multe actiuni. Desi sunt la o distanta mai mare, sunt foarte aproape cu sufletul si urmaresc cu drag toate actiunile si apreciez energia si efortul cadrelor didactice universitare care lupta pentru diminuarea crizei in educatie, in piata muncii, inspirand studentilor incredere in propriile lor puteri si speranta ca ei, tinerii, vor schimba economia, prin munca si cu ajutorul informatiilor acumulate in scoala! Toata stima!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.