Managerul de școală și comunicarea în lumea contemporană


BNR

În anul 2016  va fi  organizat după mulți ani un nou concurs de directori de școli. Pentru cei care vor încerca să  susțină aceste concursuri, vă prezentăm care sunt provocările la care trebuie să facă față un director de școală în prezent o să dezbatem în cele ce urmează.

Managerul contemporan trebuie să își ghideze activitatea după o serie de principii bine determinate: principiul eficienței activității manageriale, realizat pe baza aplicării metodelor de informare și elaborare a deciziilor, de activizare a personalului în stabilirea deciziilor, de stimulare a inițiativei si a muncii operative de conducere, prin obiecțiile precise de îndrumare și control, administrativ bugetare;  principiul conducerii participative și al unității de actiune a tuturor factorilor care cooperează la realizarea obiectivelor manageriale, pe baza cunoașterii temeinice a unității școlare;  principiul organizării si programării raționale a tuturor activităților manageriale, în functie de obiective;  principiul conducerii dinamice, pe baza unui stil eficient si al respectării unor norme de conduită: responsabilitate, prestigiu, autoritate, ordine, disciplină, motivație, stimulente morale și financiare, satisfacții profesionale etc.principiul inovării permanente a metodelor si tehnicilor manageriale, a metodelor de predare-învățare-evaluare, de cercetare știintifico-metodică si de inovare a învățământului.

În anul de grație 2016 nu poți să fii un manager bun de școală dacă nu cunoști și nu aplici funcțiile managementului școlar( prevederea, decizia, organizarea, comanda (comunicarea deciziei), coordonarea si controlul) și nu utilizezi metode manageriale cum ar fi: metode de informare si elaborare a deciziilor. În acest scop, managerul școlar utilizează metoda observației, studiul documentelor scolare, asistente la lectii, referate, analize, dezbateri, dari de seama, consfatuiri etc.; metode de activizare in scopul participarii personalului didactic la procesul managerial: explicatia, convorbirea, convingerea, observatia critica si autocritica, exemplul, sugestia, indemnul, lauda, aprobarea, dezaprobarea etc.; metode de stimulare a initiativei si a creativitatii: brainstorming-ul, dezbaterea libera, analogia, fuzionarea mai multor idei etc.; metode operative – se refera la conducerea prin obiective precise, la procesele administrative si bugetare.

Sistemul educațional din orice țară ține seama sau ar trebui să țină seama de faptul că profesorii  reprezintă o resursă  managerială inepuizabilă valorificată la scară socială a sistemului si programului de învățământ.
Astfel, practica managementului pedagogic solicită valorificarea experienței de conducere, exercitată de cadrele didactice la diferite nivele ale sistemului si ale programelor de învățământ:

  1. educator, învățător, profesor – conducere activitati didactice la nivelul unui colectiv;profesor-diriginte – conducere activitati educative la nivelul clasei;c. profesor-logoped – conducere procese de dezvoltare a limbajului copiilor;

    d. profesor-metodist – conducere activitate metodica la nivel judetean (CCD) si la nivel interscolar;

    e. profesor-director – conducere activitati de inspectie scolara de diferite tipuri, proiectate si realizate la nivel national (MECTS) si judetean (ISJ Gorj);

    f. profesor-cercetator;

    g. profesor-demnitar in MECT, comisii de specialitate – conducere globala a sistemului de invatamant conform liniei de politica educationala elaborata si sustinuta la nivel macrostructural.

 

Tot acest sistem educațional nu poate funcționa fără comunicare interumană. Și aici, potrivit specialiștilor, distingem trei elemente: emițătorul (managerul școlar) – trebuie să transmită un mesaj inteligibil, să prefere explicații, demonstrații, argumente, să acorde libertate de gândire si de acțiune receptorului, să folosească feed-back-ul pentru a se convinge dacă este înțeles; canalul de transmisie (comunicarea verbală, scrisă, nonverbală sau combinată); receptorul – percepe, selectează, interpretează, adopta o anumită atitudine.

Prof. Elena Ghițan,

Școala Gimnazială Mușetești

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.