REFLEXIA COMPETENȚELOR VOCAȚIONALE ÎN CARIERĂ- seminar la Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu


 

 


Conform Legii Educaţiei Naţionale competența reprezintă capacitatea dovedită de a selecta, combina și utiliza adecvat cunoștințe, abilități și alte achiziții constând în valori și atitudini, pentru rezolvarea cu succes a unei anumite categorii de situații de muncă sau de învățare, precum și pentru dezvoltarea profesională ori personală în condiții de eficacitate și eficiență. Competenţele generale sunt ansambluri structurate de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini care se formează pe parcursul învățării. Acestea sunt construite în termeni de rezultate aşteptate din partea celor care învaţă, la finalul procesului de educaţie şi formare profesională.

În învăţământul profesional, pregătirea profesională se realizează pe baza curriculelor şi standardelor de pregătire profesională aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale în care sunt cuprinse lista unităţilor de competenţe cheie, competenţe tehnice generale şi competenţe tehnice specializate. Unităţile de competenţe cheie sunt competenţe transferabile, pentru a sprijini integrarea pe piaţa forţei de muncă, precum şi includerea socială. Învățământul tehnic și profesional în general urmăreşte dezvoltarea la elevi a competenţelor care să le permită valorificarea eficientă a propriului potenţial şi, în perspectivă, gestionarea eficientă a propriei formări profesionale în vederea dezvoltării unei cariere de succes.
Prin procesul de predare-învăţare-evaluare se promovează de asemenea valori și atitudini, dintre care se pot aminti: responsabilitate, liberă iniţiativă, relaţionare pozitivă cu ceilalţi, eficiență, motivație, atitudine proactivă, pozitivă pentru instruire, solidaritate, flexibilitate și se construiesc deprinderi de muncă în echipă, de planificare, de analiză, de asumare a riscurilor, de evaluare.
În acest context, în data de 23.11.2017, la COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG—JIU s-a desfășurat seminarul cu tema REFLEXIA COMPETENȚELOR VOCAȚIONALE ÎN CARIERĂ, având ca obiectiv principal promovarea dobândirii unei pregătirii profesionale de calitate – suport fundamental pentru reușita în viață. Activitatea este înscrisă în programul COMISIEI EUROPENE, European Vocational Skills Week, DISCOVER YOUR TALENT, 20-24 noiembrie 2017.
La activitate au participat invitați de la agenții economici locali, cadre didactice discipline tehnice din județ, cadre didactice din școală, reprezentanți ISJ, CCD Gorj, reprezentanți ONG, elevi de la clasele IX-XII, filiera tehnologică, teoretică și de la Școala Profesională, calificările mecanic auto și ospătar.
Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități a colegiului și a constat în:
– Prezentarea în echipe de elevi-profesori a domeniilor/specializărilor pe care le oferă școala: electronică automatizări, mecanică, electromecanică, protecția mediului, turism și alimentație;
– Prezentarea exemplelor de bună practică din cadrul școlii prin ;
– Prezentarea oportunităților de carieră pentru viitorii absolvenți de către reprezentanții agenților locali și ai comunității;
– Sesiune de întrebări, discuții, dezbateri;
– Completarea unei analize SWOT pe baza ideilor, observațiilor, argumentelor participanților;
– Stabilirea concluziilor.
Rezultatele obținute vor fi multiplicate prin componenta ulterioară de diseminare.

Prof. Bîzocu Codruța, COLEGIUL TEHNIC Nr. 2 TG-JIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.