Burse de 900 de lei pentru învățământul profesional


 

În disperare că firmele private nu mai găsesc în România angajați calificați și ieftini, în ultima perioadă se încearcă revigorarea învățământului profesional. Tinerii care aleg sa urmeze invatamantul profesional si dual vor primi prin burse sume  care pot ajunge si la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia, potrivit unui nou proiect de lege. Tinerii vor alege apoi salariile din Vest deoarece patronii din România refuză să ofere salarii rezonabile

Inițiatorii proiectului de lege consideră că, în ciuda faptului ca in prezent există un mare deficit de forța de munca si un procent foarte mare de someri in randul tinerilor, statul nu incurajeaza suficient pregatirea fortei de munca. Prin majorarea  burselor  pentru elevii scolilor profesionale se incearca atragerea tinerilor catre invatarea unei meserii.
Inițiatival prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei in 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, pana la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar inseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.
”La ora actuala avem in Romania un deficit de forta de munca de un milion de meseriasi. Asa spun toate datele oficiale ale Statului Roman, inclusiv ale Ministerului de Finante. Cu toate acestea noi avem la ora actuala in Romania doar 6.506 copii care invata in anul scolar 2018 – 2019 in invatamantul profesional si dual. in acelasi timp, unul din patru tineri este somer, iar 16% dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani nu studiaza in nicio forma de invatamant.

La ora actuală, elevii de la învățământul profesional primesc din partea statului o bursa de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada in care fac cursurile si pe perioada de laborator. Cei din invatamantul dual primesc 200 de lei din partea statului si minimum 200 de lei din partea angajatorilor”, a declarat  unul dintre initiatori.

Proiectul de lege este inspirat de modelul german si cel belgian, deoarece aceste tari s-au confruntat cu aceleasi probleme privind cu forta de munca si, pentru a intari invatamantul profesional, au ales sa le acorde elevilor o serie de facilitati, in primul rand sa le mareasca bursa.
Sursa de finanțare pentru cresterea burselor nu ar fi de la Bugetul de Stat, ci din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020.
Fondurile europene disponibile pentru România sunt in valoare de 328 de milioane de euro, din care s-au cheltuit doar 293.000 de euro, adica sub 1%, subliniaza initiatorii proiectului, in expunerea de motive.
Aproape 85.000 de elevi învață în școlile profesionale din România, iar cei mai multi sunt în zona Moldovei. Meseriile căutate sunt in transporturi, construcții, alimentație publică, industrie sau agricultură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.