Eroi ai națiunii române


Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în această săptămână un proiect de lege pentru instituirea anului 2021 drept „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu eroi ai națiunii române. Proiectul, inițiat de deputații PNL Dan Vîlceanu și Gigel Știrbu, a primit 301 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.


„Cred că este important să ne cunoaștem istoria și să respectăm personalitățile care au influențat acțiuni în întreaga țară, nu doar în județul nostru. De asemenea, Primăria Târgu-Jiu a anunțat că va moderniza Parcul „Tudor Vladimirescu”, un reper și punct de întâlnire în municipiu. În plus, sunt și inițiative private de editare și publicare a unor cărți despre Tudor Vladimirescu, esențiale pentru a explica mai bine impactul Revoluției de la 1821, precum și lansarea unui ceas aniversar sub un brand cunoscut”, a anunțat deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu.
Potrivit expunerii de motive, „Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărășești, în momentul în care se află în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră, în anul 1917”.
De asemenea, „se declară drept erou al națiunii române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluția de la 1821 pe care a condus-o, mișcare ce avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația Otomană”. Mai mult, proiectul prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar pentru programe de promovare a „Anului Tudor Vladimirescu”.
Ceremoniile în memoria celor doi eroi se vor desfășura anual, în data de 23 ianuarie, respectiv, 22 august, și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.