Proiect al elevilor din Bălești privind valorificarea turistică a bisericilor de lemn din zonă


 Concursul Naţional ”Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale” este derulat de Societatea de Științe Istorice din România în perioada martie-iunie 2021. Scopurile acestui proiect, derula sunt următoarele: implicarea elevilor din învăţământul preuniversitar și a studenților în activitățile din viața comunităților locale, dezvoltarea spiritului civic, creşterea gradului de conştientizare a necesităţii protejării, conservării și promovării patrimoniului şi valorilor culturale locale, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural.

Elevii de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” au venit cu un proiect de valorificare turistică a bisericilor  de lemn din zona Cornești-Stolojani. Astfel,  Biserica Sf. Voievozi a fost ridicată potrivit legendei pe resturile de zid al fostului schit Stolojani, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Biserica Sf. Voievozi din satul Stolojani, com. Băleşti jud. Gorj se află situată la cca. 15 km V de Târgu Jiu, la 5 km N de DN 67 D Târgu Jiu – Motru, de intersecţia cu satul Corneşti, pe malul drept al râului Jaleş, la cca. 300 m V.

Biserica este amplasată pe un platou, aici fiind cimitirul satului.
În documentele medievale se arată că în punctul Cuţui, din satul Stolojani a existat un schit, metoh al mănăstirii Tismana, amintit încă din anul 1677, când într-un zapis din 14 noiembrie „…ieromonahul Nicodim de la schitul Stolojani, cu fiii săi, dau vie şi pământ schitului”.
Ca urmare a lucrărilor de conservare-restaurare a bisericii Sf. Voievozi (monument istoric), construită din lemn de stejar în anul 1818, sub aceasta au apărut ruinele unei biserici mai vechi, probabil din sec. XVIII (după fragmentele de pisanie pictate pe frescă). La ad. de 0,85 m faţă de nivelul actual de călcare a apărut, pe latura nordică a bisericii, paramentul şi fundaţia din zid de piatră de râu (cu o gr. de 0,80 m), ce se păstrează parţial în dreptul pridvorului şi altarului şi în întregime în dreptul pronaosului şi naosului. 

Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost reconstituită în anul 1846, și la sfârșitul secolului al XVIII-lea după unele surse.,, Pronaosul inițial a fost cuprins în naos’’mărind spațiul dinspre vest cu un nou pronaos acoperit cu tavan drept și clopotniță deasupra. Nava original avea o singură cerime, ulterior ,, latura de nord a navei a fost alungită, obținându-se prin asimetria absidei nișa proscomidiei. În elevația altarului se regăsește bolta semicilindrică, racordată, la traseul pereților, printr-un timpan înclinat, pe est și un tavan drept peste proscomidie.”.

Elevii secondați de profesori au realizat o documentare amplă, ideea fiind ca obiectivele menționate să poată fi descoperite și de alți locuitori ai Gorjului și țării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.