Preocupări ale elevilor pentru salvarea culei de la Runcurel-Gorj


Preocupări ale elevilor pentru salvarea culei de la Runcurel

Se află în plină desfășurare Concursul Național „Patrimoniul cultural, istoric și natural-Zestrea comunităților locale”, ediția I, 2021. Concursul  se desfășoară în organizarea Societății de Științe Istorice din România în parteneriat  cu Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Institutul Naţional al Patrimoniului și cu susținerea partenerilor media, revistele „Historia” şi „Magazin Istoric”. Elevii de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” s-au înscris cu un proiect despre Cula ”Eftimie Nicolaescu” din Runcurel-Mătăsari.

Un echipaj de patru elevi și doi profesori de istorie, unul  de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și un inspector școlar,  au depus proiectul ”Cula de la Runcurel-monument de importanță națională”.

Cula “Eftimie Nicolaescu” de la Runcurel. De altfel, nici autoritățile nu au băgat cula în circuitul public deoarece drumul spre Runcurel, pe ruta Târgu-Jiu-Motru-Roşiuţa, este impracticabil, fiind neasfaltat. Se ajunge în zonă dinspre Mătăsari, dar imaginea la faţa locului este dezolantă. Clădirea din lemn cu un nivel şi acoperiş învelit cu şindrilă este dărâmată. Acoperişul a căzut peste casă, după 2010, locuinţa cu elementele fortificate arătând acum nepăsarea autorităţilor și neimplicarea societății civile.

Cula nu arată nici măcar un minim de efort de conservare, fiind în colaps. De altfel, abia se mai poate intra la parter, care prezintă un beci şi o săliţă cu scara care făcea legătura cu etajul. Etajul, alcătuit din două camere şi cerdac cu stâlpi cu decoraţiuni din lemn, este dărâmată. Casa care a fost tencuită probabil în secolul XX se află în această situație din cauza excavărilor miniere și a indiferenței proprietarilor și autorităților.

Începând de anul trecut, Grupul CEZ in Romania a lansat un program de recunoastere a rolului istoric pe care culele oltenesti le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a comunitatilor de la nordul Dunarii, in parteneriat cu cercetatorii de la Institutul National al Patrimoniului. Proiectul <Cule in lumina> este una dintre cele mai importante initiative civice pentru cunoasterea unei parti importante din istoria regiunii. Acesta isi propune sa contribuie la intelegerea factorilor geopolitici, sociali si economici care au condus la dezvoltarea acestor constructii emblematice ale Olteniei. Cula olteneasca este o constructie rezidentiala fortificata din piatra, cu doua sau trei etaje, asemanatoare unui turn. Construite in  secolele XVIII – XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele oltenesti sunt astazi inedite adaptari ale nevoii de aparare. Ele reprezinta o marturie a stilului de viata, a evenimentelor istorice si politice care au determinat aparitia si raspandirea acestui tip de locuinta de aparare si veghe.

Elevii de la Bălești speră ca acestă culă să se regăsească în viitor într-un muzeu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.